Grange Avenue, Milngavie

The Client owned a fine period house in Milngavie’s Conservation Area which had an unusually large garden. They wished to continue living in the area in a new house that would reflect their values for simplicity and outdoor living.

The new site was created by enclosing it with a natural stone boundary wall. The wings of the house were inflected to respect the shape of the plot but also created natural areas of arrival between the wings at the entrance and enclosure and shelter to the southern garden side.

The roof of each wing is clad in slate with copper gables while the centre is finished in friendly and inviting American oak on the sheltered north and protective/durable copper to the south.

The calm interiors flow onto the extensive decking. The garden has been beautifully landscaped by the Client.

Photography: Paul Zanre